Ile razy niespodziewanie naszła Cię ochota na domowe łakocie...na pyszne
ciasto, placek lub babeczki? Masz dosyć sklepowych ciastek i batoników?
Nie pieczesz ciast, bo brakuje Ci czasu...lub masz do tego antytalent?
TE TRZY PRZEPISY SĄ DLA CIEBIE!
Składniki:
2 szklanki mąki (pszennej)
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki oleju (np.słonecznikowego)
1 szklanka mleka
2 jajka
Przygotowanie:
Łączymy wszystkie składniki w misce, następnie mieszamy je do uzyskania gładkiej masy (ja robię to przy pomocy miksera).
Przekładamy ciasto do foremek na mufinki.
Pieczemy przez 20-25 minut w 190°C.
Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dowolne owoce (mogą być też suszone owoce lub bakalie).
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, następnie dodajemy jajka i olej. Wszystko mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Wylewamy ciasto To tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem (masło/margaryna).
Pieczemy w 190°C przez 50-60min.
Składniki:
2 szklanki maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szklanki cukru
2łyżki Śmietany
3łyżki oleju
małe opakowanie cukru waniliowego
1/2 filiżanki orzechów włoskich lub Laskowych (muszą być pokruszone).
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać mikserem.
Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie łyżką nakładać ciasto na blachę formując okrągłe ciasteczka. Między ciasteczkami muszą być odstępy ok. 2 cm.
Blachę wstawić do rozgrzanego do 160°C piekarnika, piec przez 10-15 minut (do zarumienienia)
PUSZYSTE MUFINKI
Składniki:
2 szklanki mąki (pszennej)
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki oleju (np.słonecznikowego)
1 szklanka mleka
2 jajka
Przygotowanie:
Łączymy wszystkie składniki w misce, następnie mieszamy je do uzyskania gładkiej masy (ja robię to przy pomocy miksera).
Przekładamy ciasto do foremek na mufinki.
Pieczemy przez 20-25 minut w 190°C.
CIASTO Z OWOCAMI
Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dowolne owoce (mogą być też suszone owoce lub bakalie).
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, następnie dodajemy jajka i olej. Wszystko mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Wylewamy ciasto To tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem (masło/margaryna).
Pieczemy w 190°C przez 50-60min.
EKSPRESOWE CIASTECZKA
Składniki:
2 szklanki maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szklanki cukru
2łyżki Śmietany
3łyżki oleju
małe opakowanie cukru waniliowego
1/2 filiżanki orzechów włoskich lub Laskowych (muszą być pokruszone).
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać mikserem.
Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie łyżką nakładać ciasto na blachę formując okrągłe ciasteczka. Między ciasteczkami muszą być odstępy ok. 2 cm.
Blachę wstawić do rozgrzanego do 160°C piekarnika, piec przez 10-15 minut (do zarumienienia)
Ja się boję, że to, co trzeba piec, wyjdzie mi w wersji "zakalec" ;)
OdpowiedzUsuńPrzy tych ciastach to chyba nie możliwe :D
Usuń